Material
Varumärken

Material

Vad möbel är gjord av är en grundpelare i hållbarhetsfrågan. Likaså hur den är gjord, dvs produktion. Ett sätt att veta detta är att materialet är spårbart, vilket ofta olika märkningar tar hänsyn till. Här går vi igenom produktion, material och några av de märkningar som förekommer i möbel- och inredningsbranschen.

Produktion

Hur ser förhållanden i tillverkningen ut när det gäller energi och uppvärmning? Många möbelfabriker tar hand om spillmaterial för att värma upp lokaler i egna värmeverk. Finns reningsanläggningar i fall kemikalier används? Många märkningar/certifieringar tar hänsyn till detta.

Materialguide

Möbler består av flera delar. Trä, stoppning, tyg, läder och färg. Vi kommer här att gå igenom dessa material och ge tips på hur du som konsument kan tänka. Inom alla områden händer mycket i hållbarhetsfrågan och framför allt i textilområdet tas nya, spännande material fram.

Trä

Välj ett massivt, spårbart träslag, gärna från våra närområden. Undvik tropiska träslag.

Ytbehandlingar

En öppen ytbehandling (olja) är känsligare för smuts. Dock är det lättare att själv underhålla ett oljat bord, genom att slipa och olja in på nytt. En lackad eller målad yta är svårare att förbättra på egen hand. Väljer du lackad/målad, ska det vara vattenbaserad, miljövänliga lacker/färger.

Stoppning

En möbel innehåller ofta flera former av stoppning. De vanligaste materialen är någon form av kallskum tillsammans med fjädrar/dun och fibervadd. Ibland förekommer naturmaterial så som latex och tagel. Ofta kombineras dessa mjuka delar med stålfjädrar (ofta kallad pocketfjädrar), både i sängar och soffor och fåtöljer. Kallskum har en miljöbelastning och därför är det bra att välja en möbel med låg andel kallskum samt en leverantör med noga kontroll av innehållet. Fibervadd kan vara återvunnet material.

Tyg

Välj gärna naturmaterial, så som lin, ull eller ekologisk bomull. Ofta blandas tyger med en del syntet för att öka hållbarheten och därmed livslängden. Syntet bör vara återvunnen. Nyare material som Tencel (i stället för viskos) har betydligt lägre klimatverkan. Oeko-tex är en vanlig märkning för tyg.

Dun/fjäder

All fjäder ska komma från döda djur och bör vara en biprodukt från matdjursproduktion. Fjädrar är biologiskt nedbrytbara, viktigt är att de kommer från hållbar produktion.

Läder/skinn

Välj gärna vegetabiliskt garvat läder. Tidigare har läder kromgarvats med en mycket hög miljöbelastning, Denna typ av garvning är nu förbjuden och i stället används en mildare form av kromgarvning. En stor och kvalitetsmedveten läderproducent är Elmo, som har fått miljöpris från EU för sitt biologiska reningsverk.

Fårskinn

Fårskinn är ett naturmaterial som har en härlig känsla på möbel. Välj ett fårskinn en leverantör som garanterar god djurhållning och hållbar vidareproduktion av skinnen.

Metall

Metall förekommer i exempelvis ben och andra detaljer på möbler. Välj gärna exempelvis polerat, rostfritt stål i stället för kromat stål, då det innebär en mindre klimatpåverkan.

Märkningar

Märkningar och tredjepartsgodkännanden är ett sätt att kontrollera om varan motsvarar uppställda hållbarhetskrav. Ett tips är att titta extra noga på företag som producerar möbler för offentlig miljö. Där ställs ofta högre krav på spårbarhet, märkningar och dokumentation, vilket då ofta även omfattar deras produktion till hemmet också.

Rent teoretiskt kan en producent göra samma möbel, men utan märkning och ha samma klimatpåverkan. I dessa fall krävs dock en stor transparens och beredskap att läsa på i frågorna.

Några av de vanligaste märkningarna är:

Möbelfakta

TMF (Trä- och möbelföretagen) har tagit fram ett komplett referens- och märkningssystem för möbler, som ska omfatta såväl tekniska, miljömässiga som produktionsetiska krav.

Läs mer på www.mobelfakta.se

Svanen

Svanen är det officiella miljömärket som regeringarna i Norden har tagit fram och det är ett av Sveriges mest kända varumärken.

Läs gärna mer på www.svanen.se

EU-blomman (eco-label)

Svanen är Nordens officiella miljömärkning och EU-Blomman är EU:s motsvarighet. Båda systemen fungerar på samma sätt; man granskar en vara eller tjänst från råvara till avfall och skärper kraven kontinuerligt. Ofta försöker vi anpassa kraven så att de är likvärdiga. 

Läs mer på www.ecolabel.eu

Care and fair

Care and fair är ett initiativ från matt-branschen, som syftar till att förbättra levnadsförhållandena i mattproducerande länder. Genom rättvisa löner, säkrare arbetsförhållanden samt utbildningsmöjligheter för vuxna och barn hjälper organisation till att  att förbättra världen..

Läs mer på www.care-fair.org

REACH

Grundprincipen i Reach-förordnigen är att den som tillverkar eller importerar kemiska ämnen i mängder om minst ett ton per år ska registrera dessa hos Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa.

Läs mer på www.kemi.se/lagar-och-regler/reach-forordningen 

Oeko-tex

Oeko-tex standard 100 är en global märkning för textilier, läder och tillbehör, där dessa prövas på ohälsosamma kemikalier och ämnen. Då textilindustrin är global med många led, sker certifieringen i flera led och utförs av välrenommerade textila forsknings- och testinstitut.

Läs mer på www.oeko-tex-com

GOTS

Gots är en internationell standard som fokuserar på ekologisk odling av bomull och andra textilråmaterial och en socialt hållbar produktion av dessa textilier.

Läs mer på www.global-standard.org/

Traumpass

Traumpass är en märkning för dunprodukter. Dunet ska vara en restprodukt från matproduktion och vara av hög kvalitet.

Läs mer på www.traumpass.com/en/home/