Skötselråd
Varumärken

Skötselråd

Tyg

Avtagbara klädslar kan tvättas enligt tvättråden, ofta i egen tvättmaskin, men ibland krävs det kemtvätt. Vid fast klädsel kan skumtvättmedel användas, men med hänsyn till innehåll och materialets tålighet. Följ tvättrådet på tyget.

Gör så här

Torka upp spill innan det torkat in. Använd ljummet eller kallt vatten för att lösa upp eventuella fläckar. Går fläcken inte bort använd ett skumtvättmedel.

Följ anvisningarna på skummedelsförpackningen noga och använd inte för flödigt. Om möjligt bör man lägga något absorberande material under tyget så att stoppningsmaterial inte missfärgar. Har fläckborttagningsmedel använts innan måste det torka innan skumtvättmedel används.

Kom ihåg att vissa tyger kan krympa av en alltför våt behandling.

Impregnering av möbeltyger med Scotchgard eller liknande gör att smuts och vätska inte fäster så lätt, framför allt inte på släta tyger.

Utöver detta bör möbeltyger dammsugas ofta, då damm av olika slag sliter på tygets yta.

Dinamica

Dinamica är en otroligt vacker, mockaliknande textil med alla fördelar av modern teknologi. Det är slitstarkt, tvättbart, lätt att få bort fläckar, bra ljusäkthet och det nopprar sig inte. Materialetnandas, vilket gör att man inte blir lika varm där bak som man lätt blir av andra varor med pålimmad eller gummerad baksida.

Vid avtagbar klädsel kan Dinamica tvättas i tvättmaskin på 40° eller 60° och vid 60° tvättar du då inte bara bort fläckar och smuts, utan även allergiskapande kvalster. Det är viktigt att hålla möbeltyget rent då smuts bryter ner alla textilfibrer.

Skötsel och rengörning

Tack vare sina naturliga egenskaper har fläckar svårt att fastna. Vi rekommenderar er att borsta av tyget regelbundet med en mjuk borste, eller att använda dammsugaren med mjukt munstycke. Stryk därefter över med en fuktig trasa, låt torka och borsta därefter upp luggen med en borste.

Stoppmöbler med tyg som inte är avtagbart

Använd skumtvätt.

Stoppmöbler med avtagbar klädsel

Handtvätta eller maskintvätta som fin tvätt i max 60°C. Använd ett neutralt tvättmedel. Vrid inte ut och centrifugera inte. Hängtorka i skugga. Om nödvändigt kan Dinamica pressas med ett strykjärn inställt på låg temperatur för syntetiska material. När det är torrt borstas luggen upp med en mjuk borste.Vid kommersiell tvätt (kemtvätt) ska endast Perkloretylen användas

Fläckborttagning

För att enklast ta bort fläckar följ vår tabell för fläckborttagning. Om du använder lösningsmedel som inte er nämnt i vår tabell pröva färgäktheten på ett gömt ställe först.

Oavsett vilken typ av fläck du fått bör du:
Blöta fläcken fortast möjligt. Arbeta från utsidan av fläcken, in mot mitten för att undgå ringar. Identifiera fläcken och följ vår tabell för fläckborttagning. Om ni använder lösningsmedel, häll detta på en ren vit trasa; inte rätt på tyget. Sitt inte eller rör i fläcken medan den är våt. Vänta till det är torrt och borsta upp
luggen med en mjuk borste.

Fårskinn

Med rätt skötsel håller sig en fårskinnsmöbel fräsch under många år. Då damm och smuts samlar sig i botten på skinnet bör du vädra och dammsuga din möbel regelbundet. Använd klisterrulle till löst sittande smuts. Fläckar bör så fort som möjligt dränkas in med kallt vatten. Rengör med svamp, ljummet vatten och ullschampo. Undvik att utsätta skinnet för starkt solsken.

Koskinn

Vid lättare nedsmutsning

Dammsug, vädra och piska kohuden. Torka därefter av med svamp och ljummet vatten.

Vid grövre nedsmutsning

Fläckar bör så fort som möjligt dränkas in med kallt vatten. Rengör med svamp, ljummet vatten och ullschampo. Man kan även använda textil- eller matt-tvätt på sprayflaska. Efter användande av schampo, skölj flera gånger med svamp och ljummet vatten. Torkas upphängd på mattställ. Utsätt inte skinnet för stark värme eller direkt solljus.

Läder

Läder är ett slitstarkt naturmaterial. En välskött lädermöbel kan i princip hålla "hur länge som helst", men den måste då vårdas. Jämför med levande växter och kom ihåg att ansvaret för deras välbefinnande vid köpet övergår från tillverkaren till användaren.

Läderytan, även på det bästa läder, kan krackelera, dvs ytfärgen spricker upp. Det beror på att den torkat av för stark värme/solljus eller att man använt felaktiga rengöringsmedel. Använd bara rekommenderade medel, som också kan återställa yta och känsla, bevara lädret och behålla mjukheten.

Läder finns generellt i tre olika typer.

Anilin

Anilinläder är mycket mjukt och smidigt tack vare att det efter garvningsprocessen genomfärgats och någon täckfärg ej lagts på ytan. Endast en tunn transparent finish eller vax har påförts. Utseendet blir djupt och naturligt. Färgskiftningar förekommer och djurets egen struktur, insektsbett, ärr och gödselfläckar lämnas synliga. Anilinlädret har därigenom hög komfort och god "andningsförmåga", men är samtidigt känsligare för fläckar. Mycket känsliga anilinläder bör behandlas innan användandet.

Semianilin

Semianilinläder har genomgått samma garvnings- och genomfärgningsprocess som anilinlädret. Därefter har ett mycket tunt skikt av färg och transparent finish påförts för att göra lädret tåligare mot fläckar och nedsmutsning, utan att den mjuka känslan nämnvärt förändrats.

Täckfärgat

Täckfärgat läder har liksom semi- och anilinläder garvats och genomfärgats. Därefter påföres ett skikt av färg och transparent ytfinish som gör lädret tåligare mot fläckar, smuts och spill. Samtidigt som djurets naturligheter som insektsbett, läkta sår m.m döljs.

De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används tillförs fett från t.ex händer och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet, löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det ansamlas med stora mörka fettfläckar eller färgsläpp som resultat. Var noga med att regelbundet rengöra och återskydda din möbel.

Att tänka på

Placera inte möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.

Skydda möbeln och lädret mot direkt solbestrålning under längre perioder.

Håll damm och smuts borta från lädret. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör regelbundet med läderrengöring.

Lädercreme skyddar lädret mot spill och fläckar, förbättrar slitstyrkan samt bevarar lädret mjukt och smidigt. Rekommenderas 2-4 ggr/år eller oftare vid behov.

Mer information om lädervårdsprodukter finns hos www.Leathermaster.se.

Trä

Trä är ett naturmaterial som genom åren får en naturlig patina av användning och ljus. Kvistar ingår som en naturlig del av trädet.

Fukt är trämöbelns värsta fiende och därför bör man genast torka av för att undvika fläckar. Vid rengöring bör vatten användas försiktigt-som mest en fuktig trasa och att man sedan direkt torkar av med en torr trasa. Luftens fuktighet kan man inte påverka. Därför kan massiva träskivor bli ojämna som en följd av varierande luftfuktighet.

Bordsskivor bör skyddas mot varma, fuktiga eller färgade föremål (ljus, grytor, vaser, blomkrukor). Använd färgfasta underlägg!

Möbler för inomhusbruk bör inte användas utomhus. Med hänsyn till träets färg bör man också undvika direkt solljus.

Placera aldrig möbler nära eller i direkt kontakt med värmekällor.

Kontrollera då och då att skruvar och beslag är ordentligt åtdragna.

Vad tål en träyta?

Obehandlat trä blir lätt smutsigt och fläckigt. Möbler av trä förses därför i regel med någon form av ytbehandling. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och på träets hårdhet. Trä är en levande naturprodukt som påverkas av yttre omständigheter som ljus, värme, kyla och fukt. Ytan är känslig för mekaniskt åverkan, vassa föremål repande rengöringsmedel. Klister och fläckurtagningsmedel kan också skada en lackerad yta eftersom vanligen innehåller lösningsmedel. Fläckar kan ofta avlägsnas med vanlig ättika.

Färgvandring

Möbler med träben lackeras oftast inte på undersidan, eftersom lacket kan ge skrapmärken på hårda golv. Ej heller sätter man standardmässigt på möbeltassar eftersom möblerna då blir svåra att flytta på mattor. Om det obehandlade träet långvarigt kommer i kontakt med fukt eller står på ett syntet- eller lackat golv, kan vatten respektive lösningsmedel i golvet lösa upp färgen i benet och göra fläckar på matta eller golv. Se därför till att aldrig ställa en trämöbel på vått underlag eller en möbel utan tassar på syntet- eller lackat golv. Färgad textil på lackerad yta kan färga av sig på ytan, beroende på textilfärgens sammansättning.

Obehandlat trä

Ytan är ömtålig för smuts, fett och vätskor.

Gör så här

Torka med fuktig rengöringsduk. Avlägsna lättare fläckar och smuts med radergummi eller lätt avslipning med fint slippapper i träets fiberriktning. Tvätta av hela ytan med borste eller rengöringsduk och tvål- eller såplösning. Torka efter med rengöringsduk. Tvållösningen "impregnerar" ytan och gör den med tiden mer motståndskraftig och lättare att hålla ren.
Tvållösning = 1/2 dl tvålflingor + 1 liter vatten.

Är en fläck speciellt besvärlig prova med t ex kemisk ren bensin eller lätt slipning med fint slippapper. Använd T-sprit till färgfläckar.

Tryck- och slagmärken kan man reparera genom att pensla på hett vatten till dess att träet rest sig. Man kan också pressa spetsen av ett hett strykjärn mot märket med en fuktig bomullsduk emellan. Träet sväller. Låt det torka och slipa sedan med fint slippapper.

Tryck- och slagmärken på en fanerad yta går dock inte att reparera med denna metod.

Oljebehandlat trä

Oljebehandladat trä har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I viss mån tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor.

Gör så här

Underhåll ytan några gånger om året med en torkande olja t ex möbelolja. Gnid in oljan i träfiberriktningen. Innan oljan torkar (inom 15 minuter) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Ytan är inte helt torr förrän efter ett par dagar. För tryckimpregnerat trä i utemöbler är detta speciellt lämpligt. Använd torr rengöringsduk till ofta återkommande rengöring.

Fläckar och ringar kan man få bort med diskmedelslösning, i svårare fall med lacknafta eller slippapper. Använd en ren, mjuk torkduk som absorberar den gamla, upplösta oljan. Innan ytan torkar, slipa som ovan. Olja därefter in det behandlade stället.

Klarlackerat trä

Lackerat trä är behandlat med genomskinlig lack, som kan vara blank eller matt. Alla lacker innehåller mer eller mindre plaster av olika slag. Lackernas motståndskraft är mycket beroende på lacktyp och lackskiktets tjocklek. Under lacken kan en svag pigmentering läggas - bets eller lasyr. En sådan betsad yta med klarlack ovanpå behandlas som klarlackerat trä.

Gör så här

Torka ytan med en torr rengöringsduk i träets fiberriktning, så att eventuella repor av dammkorn syns minst. Undvik vatten på cellulosalacker och på äldre bonade ytor. Det kan lätt sugas in i träet genom sprickor och krackelera ytan. Använd istället ett möbelvårdsmedel utan silikon eller slipmedel (gäller också matta ytor).

Silikon kan tränga ned i träet och försvåra möjligheter till omlackering och slipmedel lagras i träets porer. Häll alltid möbelvårdsmedel direkt på putsduken och inte direkt på möbeln. Plastlackerade, porfyllda ytor kan avtorkas med väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Arbeta i träets fiberriktning och torka torrt.

Skador som repor, slagmärken och värmeskador kräver renovering av fackman.

Se upp med

Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på klarlackerad träyta, t.ex en bordsyta. Ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Duken häftar fast och bordsytan skadas. Tidningar plastpåsar med tryck och även färgad textil kan ge samma effekter när färg "vandrar över" och sådana fläckar går ej heller att ta bort utan omfattande ytbehandling.

Färglackerat (målat) trä

Lacker med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande, ogenomskinlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, rödvin, läskedrycker och kaffe.

Gör så här

Torka ytan med en dammduk. Fukttorka med väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Torka torrt. Möbelvårdsmedel och rengöringsmedel med ammoniak lämpar sig inte för målade ytor. Använd inte aceton, thinner eller T-sprit som kan lösa upp målningen.
Diskmedelslösning = 1 tsk diskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten

Teak

Äkta Teak - Tectona Grandis - är unik. Den har förmåga att utveckla en silvergrå yta som ger såväl en vacker patina som ett fullgott skydd mot vädrets makter. Teak är formstabilt och inte benäget att spricka, varför möbeln kan lämnas ute utan ytbehandling.

Rengöring av möbeln bör dock ske regelbundet för att ge träet möjlighet att åldras på ett riktigt sätt. En förutsättning för att utveckla ovan nämnda skydd är att ytan exponeras för ljus och väta, vilket förhindras om den är smutsig. Rengöring sker lämpligen med såpa och skurborste eller med Teak Cleaner (se nedan). För bästa resultat med såpa bör möbeln vätas rikligt. Häll gärna lite såpa på ytan, borsta ut och låt verka en stund. Skura sedan, först tvärs fiberriktiningen sedan längs fibrerna, och skölj efter med rikligt med vatten. Vi rekommenderar att möbeln våttorkas före användande för att inte missfärga kläder och dynor.

Vill man återställa träets ursprungliga färg putsas ytorna med fint sandpapper eller behandlas med Teak Cleaner. Önskar man en djupare och mera gyllene färg skall möbeln oljas alt. behandlas med Teak Protector en eller två gånger per år. Önskar man olja är det viktigt är att välja lämplig olja som inte möglar, missfärgas eller klibbar vid användning utomhus. Skeppshandeln brukar ha god erfarenhet av teak och andra "ädelträ". Lite tips angående Teak Cleaner och Teak Protector. Cleaner är ett medel för att tvätta bort den gråa ytan på teak innan man behandlar med Protector. När man tvättat med Cleaner kommer ytan att bli ljusare grå när den är torr och brun då den är våt. När sedan Protector appliceras blir ytan brun (precis som om den vore våt) och kommer att behålla denna färg.

Vill man bevara den gråa ytan kan man tvätta med Cleaner för att få bort smuts mm. När ytan grånar av "sig själv" blir den ofta lite flammig. Vissa partier grånar fortare än andra osv. Genom att rengöra med Cleaner kommer man att få en renare yta och därmed en jämnare grå färg.

En grå yta kommer att bli lite ljusare igen om man tvättar med Cleaner men det är bara tillfälligt (om man inte behandlar med Protector). Den kommer snart att bli vackert grå. Träytan skall vara riktigt genomvåt när man applicerar Cleaner. Man stryker på vätskan med trasa eller svamp och skurar i träfiberriktningen. Det är en fördel om man låter Cleaner sitta på och verka en stund innan man börjar skura. Det får dock inte torka helt innan man skurar. Skura efter med rikligt med vatten.

När möbeln är rengjord skall den sköljas noggrant. Låt torka sakta i torrt utrymme, gärna utomhus i skuggan. Protector är en vattenbaserad behandling som ger ett långtidsverkande skydd. Det går att applicera på en vädergrå yta efter rengöring med Cleaner eller på en färsk teakyta. Före behandling med Protector skall ytan vara helt torr. Protector strykes ut tunt, enklast med svamp och får sedan torka i torrt utrymme. Vid behov stryk på en andra gång när första lagret torkat. Om Protector appliceras tunt (så att träet suger upp i princip all vätska) krävs ingen torr-torkning efteråt. Om träfibrerna reser sig så att ytan känns sträv efter behandling putsas strävheten bort med tvättsvamp, typ Scotch-Brite, eller slipsvamp. Denna behandling behöver som regel upprepas en gång per år.