Trä
Varumärken

Trä

Trä

Trä är ett naturmaterial som genom åren får en naturlig patina av användning och ljus. Kvistar ingår som en naturlig del av trädet.

Fukt är trämöbelns värsta fiende och därför bör man genast torka av för att undvika fläckar. Vid rengöring bör vatten användas försiktigt - som mest en fuktig trasa och att man sedan direkt torkar av med en torr trasa. Luftens fuktighet kan man inte påverka. Därför kan massiva träskivor bli ojämna som en följd av varierande luftfuktighet.

Bordsskivor bör skyddas mot varma, fuktiga eller färgade föremål (ljus, grytor, vaser, blomkrukor). Använd färgfasta underlägg!

Möbler för inomhusbruk bör inte användas utomhus. Med hänsyn till träets färg bör man också undvika direkt solljus.

Placera aldrig möbler nära eller i direkt kontakt med värmekällor.

Kontrollera då och då att skruvar och beslag är ordentligt åtdragna.

Vad tål en träyta?

Obehandlat trä blir lätt smutsigt och fläckigt. Möbler av trä förses därför i regel med någon form av ytbehandling. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått och på träets hårdhet. Trä är en levande naturprodukt som påverkas av yttre omständigheter som ljus, värme, kyla och fukt. Ytan är känslig för mekaniskt åverkan, vassa föremål repande rengöringsmedel. Klister och fläckurtagningsmedel kan också skada en lackerad yta eftersom vanligen innehåller lösningsmedel. Fläckar kan ofta avlägsnas med vanlig ättika.

Färgvandring

Möbler med träben lackeras oftast inte på undersidan, eftersom lacket kan ge skrapmärken på hårda golv. Ej heller sätter man standardmässigt på möbeltassar eftersom möblerna då blir svåra att flytta på mattor. Om det obehandlade träet långvarigt kommer i kontakt med fukt eller står på ett syntet- eller lackat golv, kan vatten respektive lösningsmedel i golvet lösa upp färgen i benet och göra fläckar på matta eller golv. Se därför till att aldrig ställa en trämöbel på vått underlag eller en möbel utan tassar på syntet- eller lackat golv. Färgad textil på lackerad yta kan färga av sig på ytan, beroende på textilfärgens sammansättning.

Obehandlat trä

Ytan är ömtålig för smuts, fett och vätskor.

Gör så här

Torka med fuktig rengöringsduk. Avlägsna lättare fläckar och smuts med radergummi eller lätt avslipning med fint slippapper i träets fiberriktning. Tvätta av hela ytan med borste eller rengöringsduk och tvål- eller såplösning. Torka efter med rengöringsduk. Tvållösningen "impregnerar" ytan och gör den med tiden mer motståndskraftig och lättare att hålla ren.
Tvållösning = 1/2 dl tvålflingor + 1 liter vatten.

Är en fläck speciellt besvärlig prova med t ex kemisk ren bensin eller lätt slipning med fint slippapper. Använd T-sprit till färgfläckar.

Tryck- och slagmärken kan man reparera genom att pensla på hett vatten till dess att träet rest sig. Man kan också pressa spetsen av ett hett strykjärn mot märket med en fuktig bomullsduk emellan. Träet sväller. Låt det torka och slipa sedan med fint slippapper.

Tryck- och slagmärken på en fanerad yta går dock inte att reparera med denna metod.

Oljebehandlat trä

Oljebehandladat trä har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I viss mån tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor.

Gör så här:

Underhåll ytan några gånger om året med en torkande olja t ex möbelolja. Gnid in oljan i träfiberriktningen. Innan oljan torkar (inom 15 minuter) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Ytan är inte helt torr förrän efter ett par dagar. För tryckimpregnerat trä i utemöbler är detta speciellt lämpligt. Använd torr rengöringsduk till ofta återkommande rengöring.

Fläckar och ringar kan man få bort med diskmedelslösning, i svårare fall med lacknafta eller slippapper. Använd en ren, mjuk torkduk som absorberar den gamla, upplösta oljan. Innan ytan torkar, slipa som ovan. Olja därefter in det behandlade stället.

Klarlackerat trä

Lackerat trä är behandlat med genomskinlig lack, som kan vara blank eller matt. Alla lacker innehåller mer eller mindre plaster av olika slag. Lackernas motståndskraft är mycket beroende på lacktyp och lackskiktets tjocklek. Under lacken kan en svag pigmentering läggas - bets eller lasyr. En sådan betsad yta med klarlack ovanpå behandlas som klarlackerat trä.

Gör så här

Torka ytan med en torr rengöringsduk i träets fiberriktning, så att eventuella repor av dammkorn syns minst. Undvik vatten på cellulosalacker och på äldre bonade ytor. Det kan lätt sugas in i träet genom sprickor och krackelera ytan. Använd istället ett möbelvårdsmedel utan silikon eller slipmedel (gäller också matta ytor).

Silikon kan tränga ned i träet och försvåra möjligheter till omlackering och slipmedel lagras i träets porer. Häll alltid möbelvårdsmedel direkt på putsduken och inte direkt på möbeln. Plastlackerade, porfyllda ytor kan avtorkas med väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Arbeta i träets fiberriktning och torka torrt.

Skador som repor, slagmärken och värmeskador kräver renovering av fackman.

Se upp med

Lägg inte plastduk utan textilklädd baksida på klarlackerad träyta, t.ex en bordsyta. Ämnen i lackskiktet kan vandra till plasten eller tvärtom. Duken häftar fast och bordsytan skadas. Tidningar plastpåsar med tryck och även färgad textil kan ge samma effekter när färg "vandrar över" och sådana fläckar går ej heller att ta bort utan omfattande ytbehandling.

Färglackerat (målat) trä

Lacker med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande, ogenomskinlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, rödvin, läskedrycker och kaffe.

Gör så här

Torka ytan med en dammduk. Fukttorka med väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Torka torrt. Möbelvårdsmedel och rengöringsmedel med ammoniak lämpar sig inte för målade ytor. Använd inte aceton, thinner eller T-sprit som kan lösa upp målningen.
Diskmedelslösning = 1 tsk diskmedel utan ammoniak + 1 l ljummet vatten

Teak

Äkta Teak - Tectona Grandis - är unik. Den har förmåga att utveckla en silvergrå yta som ger såväl en vacker patina som ett fullgott skydd mot vädrets makter. Teak är formstabilt och inte benäget att spricka, varför möbeln kan lämnas ute utan ytbehandling.

Rengöring av möbeln bör dock ske regelbundet för att ge träet möjlighet att åldras på ett riktigt sätt. En förutsättning för att utveckla ovan nämnda skydd är att ytan exponeras för ljus och väta, vilket förhindras om den är smutsig. Rengöring sker lämpligen med såpa och skurborste eller med Teak Cleaner. För bästa resultat med såpa bör möbeln vätas rikligt. Häll gärna lite såpa på ytan, borsta ut och låt verka en stund. Skura sedan, först tvärs fiberriktiningen sedan längs fibrerna, och skölj efter med rikligt med vatten. Vi rekommenderar att möbeln våttorkas före användande för att inte missfärga kläder och dynor.

Vill man återställa träets ursprungliga färg putsas ytorna med fint sandpapper eller behandlas med Teak Cleaner. Önskar man en djupare och mera gyllene färg skall möbeln oljas alt. behandlas med Teak Protector en eller två gånger per år. Önskar man olja är det viktigt är att välja lämplig olja som inte möglar, missfärgas eller klibbar vid användning utomhus. Skeppshandeln brukar ha god erfarenhet av teak och andra "ädelträ".

Lite tips angående Teak Cleaner och Teak Protector. Cleaner är ett medel för att tvätta bort den gråa ytan på teak innan man behandlar med Protector. När man tvättat med Cleaner kommer ytan att bli ljusare grå när den är torr och brun då den är våt. När sedan Protector appliceras blir ytan brun (precis som om den vore våt) och kommer att behålla denna färg.

Vill man bevara den gråa ytan kan man tvätta med Cleaner för att få bort smuts mm. När ytan grånar av "sig själv" blir den ofta lite flammig. Vissa partier grånar fortare än andra osv. Genom att rengöra med Cleaner kommer man att få en renare yta och därmed en jämnare grå färg.

En grå yta kommer att bli lite ljusare igen om man tvättar med Cleaner men det är bara tillfälligt (om man inte behandlar med Protector). Den kommer snart att bli vackert grå. Träytan skall vara riktigt genomvåt när man applicerar Cleaner. Man stryker på vätskan med trasa eller svamp och skurar i träfiberriktningen. Det är en fördel om man låter Cleaner sitta på och verka en stund innan man börjar skura. Det får dock inte torka helt innan man skurar. Skura efter med rikligt med vatten.

När möbeln är rengjord skall den sköljas noggrant. Låt torka sakta i torrt utrymme, gärna utomhus i skuggan. Protector är en vattenbaserad behandling som ger ett långtidsverkande skydd. Det går att applicera på en vädergrå yta efter rengöring med Cleaner eller på en färsk teakyta. Före behandling med Protector skall ytan vara helt torr. Protector strykes ut tunt, enklast med svamp och får sedan torka i torrt utrymme. Vid behov stryk på en andra gång när första lagret torkat. Om Protector appliceras tunt (så att träet suger upp i princip all vätska) krävs ingen torr-torkning efteråt. Om träfibrerna reser sig så att ytan känns sträv efter behandling putsas strävheten bort med tvättsvamp, typ Scotch-Brite, eller slipsvamp. Denna behandling behöver som regel upprepas en gång per år.