Läder
Varumärken

Läder

Läder

Läder är ett slitstarkt naturmaterial. En välskött lädermöbel kan i princip hålla "hur länge som helst", men den måste då vårdas. 

Läderytan, även på det bästa läder, kan krackelera, dvs ytfärgen spricker upp. Det beror på att den torkat av för stark värme/solljus eller att man använt felaktiga rengöringsmedel. Använd bara rekommenderade medel, som också kan återställa yta och känsla, bevara lädret och behålla mjukheten.

Läder finns generellt i tre olika typer.

Anilin

Anilinläder är mycket mjukt och smidigt tack vare att det efter garvningsprocessen genomfärgats och någon täckfärg ej lagts på ytan. Endast en tunn transparent finish eller vax har påförts. Utseendet blir djupt och naturligt. Färgskiftningar förekommer och djurets egen struktur, insektsbett, ärr och gödselfläckar lämnas synliga. Anilinlädret har därigenom hög komfort och god "andningsförmåga", men är samtidigt känsligare för fläckar. Mycket känsliga anilinläder bör behandlas innan användandet.

Semianilin

Semianilinläder har genomgått samma garvnings- och genomfärgningsprocess som anilinlädret. Därefter har ett mycket tunt skikt av färg och transparent finish påförts för att göra lädret tåligare mot fläckar och nedsmutsning, utan att den mjuka känslan nämnvärt förändrats.

Täckfärgat

Täckfärgat läder har liksom semi- och anilinläder garvats och genomfärgats. Därefter påföres ett skikt av färg och transparent ytfinish som gör lädret tåligare mot fläckar, smuts och spill. Samtidigt som djurets naturligheter som insektsbett, läkta sår m.m döljs.

Skötsel

De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används tillförs fett från t.ex händer och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet, löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det ansamlas med stora mörka fettfläckar eller färgsläpp som resultat. Var noga med att regelbundet rengöra och återskydda din möbel.

Att tänka på

Placera inte möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.

Skydda möbeln och lädret mot direkt solbestrålning under längre perioder.

Håll damm och smuts borta från lädret. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör regelbundet med läderrengöring.

Lädercreme skyddar lädret mot spill och fläckar, förbättrar slitstyrkan samt bevarar lädret mjukt och smidigt. Rekommenderas 2-4 ggr/år eller oftare vid behov.

Koskinn

Vid lättare nedsmutsning

Dammsug, vädra och piska kohuden. Torka därefter av med svamp och ljummet vatten.

Vid grövre nedsmutsning

Fläckar bör så fort som möjligt dränkas in med kallt vatten. Rengör med svamp, ljummet vatten och ullschampo. Man kan även använda textil- eller matt-tvätt på sprayflaska. Efter användande av schampo, skölj flera gånger med svamp och ljummet vatten. Torkas upphängd på mattställ. Utsätt inte skinnet för stark värme eller direkt solljus.