1898 grundade Johan Alfred Lidén en snickerifabrik i Skomsarby Stora Tuna, idag Lidéns Möbler, en av Dalarnas mest ansedda möbelaffärer med över 2 500 kvadratmeter utställningsyta.
Hansers Johan Alfred Andersson Lidén föddes år 1868 i Stora Tuna socken. Redan vid 13 års ålder började Johan Alfred arbeta i kolgården vid Uddnäs sågverk. Efter några år fick han börja som snickarlärling hos sin morbror; mäster Gustaf Johansson i Backberget utanför Falun. Där gick han under en tid och blev till slut sin egen snickarmästere.
1898 gifte sig Johan Alfred Lidén med Anna Maria Danielsson och flyttade då till Gustafs. Där lade han grunden för Lidéns Möbler. Han hade sin egen snickarlada, även kallad "Arken" nere vid älven i Enbacka. 1898 startade Alfred Lidén också en sodavattentillverkning. Han lyckades arbeta ihop ett kapital vilket gjorde det möjligt att bygga en gård i Mora By i Gustafs. Johan Alfred och Anna Maria stannade dock bara där till 1914, då de flyttade till Säter.
Snickeriet utvecklades och behövde mer plats. Lidén köpte Hedlöfska gården i Säter, som en gång i tiden tjänat som myntmästargård. Där inredde man en snickeriverkstad, men då gården var en gammal bondgård fanns även fähus i vilket man hade både kor och höns för att kunna försörja sig själv med matvaror. Det var nödvändigt då de gesäller som arbetade på möbelfabriken också bodde i huset och skulle ha mat tre gånger om dagen.
Man brukar ju säga att bakom varje framgångsrik man döljer sig en kvinna. Så även i det här fallet. Erik Lidén, son till Alfred och Anna, berättade i samband med 100-årsjubileet att Anna hade en viktig roll i Alfreds framgång. Han berättade att hon drog ett tungt lass och bland annat försåg fabrikens arbetare med mat och dryck. En uppgift som kan tyckas banal, men som betyder mer än man kanske först tror.
I början av 1920-talet flyttades den gamla myntmästaregården till friluftsmuseet Åsgårdarna i Säter. På 1930-talet effektiviserades möbeltillverkningen och det genuina hantverket fick stå tillbaka till förmån för maskiner. Då arbetet gick snabbare kunde man naturligtvis producera avsevärt fler möbler. Produktionen moderniserades och utbudet ändrades till att främst vara inriktat på fåtöljer och bäddsoffor.
År 1944 drog sig Johan Alfred tillbaka och överlät arbetet i firman till sina söner. Sonen Bertil, född 1912, gick in som verkställande direktör, Sven som styrelseordförande och Eric som medarbetare. Dessa tre herrar äntrade företaget med visioner och idéer. Nu ombildades också företaget till bolag.
1948 gick Hansers Johan Alfred Andersson Lidén bort. Efter 80 år av hårt arbete och idogt slit lämnade Alfred Lidén två mycket framgångsrika företag efter sig; en läskedrycksfabrik och en möbelaffär.
De tre bröderna började genast förverkliga sina drömmar och idéer och 1955 stod den stora ombyggnationen av affären klar. Man hade restaurerat den gamla Bispbergsgården och 1700-talshuset hade åter fått en vacker fasad. De nya utställningslokalerna fick mycket god respons, inte minst av allmänheten. I synnerhet mattställningarna uppskattades, då man enkelt kunde beskåda upp till 300 mattor utan att behöva bläddra i en hög, något man aldrig tidigare sett. Idén om att visa möblerna i så hemlik miljö som möjligt uppskattades av kunderna. Stora delar av sortimentet var egen produktion. Vid den här tiden producerades bortåt 2 000 bäddsoffor och 3 000 fåtöljer om året. 1964 är Lidéns med och startar inköpssamarbetet Mineko, det som senare kom att bli Europa Möbler, idag EM.
Den egna produktionen var igång fram till dess att riksväg 70 skulle byggas genom Säter 1969. Då var man tvungen att riva bygganden och kvar var bara butiken på Västra Långgatan. Nära 70 års möbelproduktion var till ända och företaget riktade in sig på återförsäljning.
I slutet av 1970-talet var även Bertils tid som VD förbi. Sonen Johan Alfred Jan Lidén, född 1949, tog över som den tredje företagsledaren i AB Alfred Lidén. Under hans tid i företaget har ytterligare utbyggnationer blivit verklighet. Utställningsarean på Västra Långgatan har utökats och lagerlokaler har byggts ut. Fokus ligger på kvalitetsmöbler och i början av 2000-talet valde Jan att bli en fristående butik, för att själv kunna anpassa sortimentet efter kunderna.
Under 2000-talet fortsätter Jan Lidén att utveckla företagets sortiment. Med ett eget, särskilt sinne för smak och kundernas önskemål hittar han möbler från framför allt svenska och skandinaviska leverantörer och fortsätter att driva butiken med framgång.
Efter Jan Lidéns bortgång 2015 tog hans dotter Marie Lidén över företaget. 2016 genomförs en större satsning på webben och en ny webshop lanseras. Butiken utvecklas till att vara en destination och upplevelse att besöka och efter en omväg under pandemiåren fortsätter vi den resan. Butiken drivs idag av kusinerna Marie Lidén och Johan Broberg, som båda är barnbarnsbarn till grundaren, Alfred Lidén.